Wine Shack

Borblog. Nem értünk hozzá, de belepofázunk. Merthogy mi lennénk a fogyasztók. Sőt, ami megtetszik, azt áruljuk is. Kérdés?

Webshop

ws szines.jpg

Forró témák

Akik folyton beledumálnak

Régebbi írások

Facebook

A Sauvignon Blanc kóstoló margójára

2014.04.20. 16:20 winelover Mr.White


DSC07305.ARW.jpg

Pont egy héttel ezelőtt tartottuk a Sauvignon Blanc kóstolót. (Akinek kimaradt a cikk, az itt olvashat róla.) Ezúttal kevesebben is voltunk és a szokásosnál is mértékletesebben fogyasztottunk. A kinyitott 4 palack így nem fogyott el - pláne, hogy megleptük magunkat egy vörösborral is a végére, csak a rend kedvéért - úgyhogy az este végén mindenki vitt magával valamit. Egy jó bor, amiben van minőségi alapanyag, amivel jól bántak a készítés közben, és az elkészítés folyamata nem a kémiaórára hasonlított, az általában tartósnak ígérkezik. Arra gondolok, hogy visszadugózás után - nem levegőn felejtve - általában pár nap múlva is fogyasztható és nem veszít - sokat vagy egyáltalán - az élvezeti értékéből. Szóval a kóstolt 4 borból 3 még így, egy héttel később is a hűtőben pihent, hiába na, zűrös időszak volt ez, így húsvét előtt. Összebeszéltünk hát, és 7 nap múltán újra pohárba került a maradék három nedű.

Ha egészen pontos akarok lenni, akkor csak kettő. Nagyon nem lepett meg, hiszen elég régóta fogyasztom Peti borait, de a két Benedek bor kerül az iható kategóriába. Gondolok itt arra, hogy a 2012-es és a 2011-es Benedek Sauvignon Blanc tételek, hűtőben tartva, 7 nappal később is ugyanazokat az illatokat (egy kicsit mondjuk már árnyaltabban) és ugyanazokat az aromákat adta. Még mindig dolgoztak a savai, még mindig fickándozott az ember szájában és még mindig jó volt kortyolni. Annyira jó, hogy nem lesz több után követés, a palackok elfogytak, végleg. Sajnos a Pántlika pince bora megfáradt és minden karaktere, ami az első kóstoláskor tetszett nekünk és kiemelte a mezőnyből a bort, elenyészett. Nem volt már jó, nem volt fogyasztható.

DSC07281.ARW.jpg

Mindezt azért tartom fontosnak megosztani, mert nem minden ember gyermeke fogyaszt napi szinten bort, sokszor csak egy pohárral kívánja azt, amit kinyit. Egy-egy nehezebb nap végén hazaérve kipukkantjuk azt a palackot, amit megkívánunk, fogyasztunk belőle, majd ami a palackban maradt, azt visszadugózzuk, és megy a hűtőbe. Aztán a következő pár napban elfelejtjük, vagy nem is gondolunk rá, vagy csak egyszerűen nem azt a bort szomjazzuk, és csak 3-4 nap múlva jut eszünkbe újra. Tegye fel a kezét önszorgalomból az, aki ilyenkor mély fájdalommal a szívében öntötte azt ki, mert nem bor, hanem lőre volt a tartalom. Megesik ez mindenkivel. Ez az, amikor a sokszor végletekig feszített borok, a tökéletes első benyomás érdekében kidolgozott tételek - még esetlegesen a drágább árkategóriában is - megbosszulják, hogy nem tudunk meginni 0,75 l bort egy lendületből. Kár érte! A borért, a korábbi szép élményért és nem utolsósorban, a pénzért. Jó lenne ezt előre tudni, de sajnos csak ráutaló jelek vannak, azok pedig, mint tudjuk, sokszor csalókák. Mindenesetre ezért is jó, ha az ember tud valamit a borászról és a munkájáról, mert így sok minden "sejthető" a boráról is. Egy újabb ok, hogy figyelmesen kóstolgassunk!

Kellemes Húsvéti Borozást mindenkinek! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wineshack.blog.hu/api/trackback/id/tr656055856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása