Wine Shack

Borblog. Nem értünk hozzá, de belepofázunk. Merthogy mi lennénk a fogyasztók. Sőt, ami megtetszik, azt áruljuk is. Kérdés?

Webshop

ws szines.jpg

Forró témák

Akik folyton beledumálnak

Régebbi írások

Facebook

Világfajta magyar módra – Zempléni Sauvignon Blanc 2012, Árvay

2014.05.31. 08:04 Mr. Red

árvay.jpgA Sauvignon Blanc-ról elég sokat írtunk már, pedig nem is szeretjük annyira, mint mondjuk a Furmintot, a Hárslevelűt, vagy éppen a Rajnai Rizlinget. (Úgyhogy képzelhetik, azokról mennyit fogunk!) Egy adósságom azért még van a témában, erről a borról mindenképpen szeretnék szót ejteni, különlegessége okán.

Halvány sárga szín, zöldes reflexszel. Illatban is – picit visszafogottabban, de – tökéletesen hozza a fajtajelleget (bodzás, csalános, frissen vágott fű, stb.) Szerencsére a „macskapisi” (vagy amit én annak vélek) nem figyel be az ablakon, azt egyedül a korábbi teszt külföldi (francia) tételénél éreztem erősen. Ízben viszont már a termőterület dominál, nem a szőlőtípus. Az ásványos jelleg, amit annyira tisztelünk-szeretünk Somlón és a szóban forgó tokaji borvidéken. (Az idei eurovíziós dalfesztivál után félve írom le, hogy az alapvetően csajos fajtából daliás legényt sikerül a vulkáni talajon faragni Árvayéknak, pedig ez a helyzet.)

Ja, az eredetvédelem miatt zempléni tájborként került forgalomba anno, és mára egyik nagyon stabil, magas minőséget megjelenítő „alapborává” vált ennek a figyelemre méltó pincének. Mitől lesz figyelemre méltó egy borászat? Talán a szülők tapasztalatának és a fiatalabb generáció nyitottabb szemléletének, külföldi iskolázottságának a szerencsés egymásra találása a titok nyitja, ez működni látszik máshol is, lásd Heimann pince vagy Bukolyi birtok.

Hosszú lecsengés, komoly karakter. Ugyanakkor a reduktív technológia megőrizte a fajta ropogós frissességét és jellegzetes illatvilágát. Szép munka! Ha azt kellene mutogatnom a nagyvilágban, mire képes Magyarország fehérben, mit tud kihozni egy jól ismert nemzetközi fajtából és mit tud hozzátenni ahhoz, ezzel villognék széles vigyorral a képemen. Letörölni se lehetne róla, amíg van a palackban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wineshack.blog.hu/api/trackback/id/tr886239243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása